Tenista Djokovič sa stretne vo štvrťfinále s Ferrerom

23.01.2012 Celý región

Dvojhra mužov - 4. kolo (osemfinále):
Novak Djokovič (Srb.-1) - Lleyton Hewitt (Aus.) 6:1, 6:3, 4:6, 6:3 za 176 minút
 
MELBOURNE 23. januára (WEBNOVINY) - Obhajca titulu Novak Djokovič zo Srbska suverénne postúpil do štvrťfinále dvojhry mužov na úvodnom grandslamovom turnaji tenisovej sezóny Australian Open v Melbourne (16. - 29. januára, celková dotácia 26 miliónov AUD, tvrdý povrch Plexicushion vonku).

Zverenec Mariána Vajdu triumfoval v pondelňajšom zápase osemfinálového 4. kola singlovej súťaže nad domácim veteránom so slávnou minulosťou a terajšou voľnou kartou Lleytonom Hewittom za 176 minút 6:1, 6:3, 4:6, 6:3. Nevypomstilo sa mu, že v treťom sete premrhal náskok 3:0. Obaja majú na konte 28 turnajových úspechov.

"Musím zložiť Lleytonovi poklonu. Nikdy sa nevzdáva, je to skvelý bojovník, nútil ma hrať aspoň o úder nad očakávania a ja som porobil nejaké chyby. On je známy práve touto schopnosťou už 10 - 15 rokov, veľmi si ho vážim a želám mu veľa šťastia," povedal Djokovič a dodal: "Do toho stavu 2:0 na sety a 3:0 som hral veľmi dobre, ale potom som sa akosi prestal hýbať."


Vo štvrťfinále čaká na Djokoviča Ferrer

Ďalším súperom lídra svetového rebríčka Djokoviča po jeho triumfe nad niekdajším prvým mužom renkingu bude Španiel David Ferrer. "Nole" nastúpi s nepochybnou ambíciou revanšovať sa za debakel 3:6, 1:6 z novembrového "výberového" šampionátu ATP World Tour Finals v Londýne. Dvadsaťštyriročný Belehradčan vedie v bilancii zo vzájomných zápasov 6:5. Na medzinárodných otvorených majstrovstvách Austrálie 2008 zdolal húževnatého Ferrera (5.) práve vo štvrťfinále a napokon získal svoj premiérový z medzičasom štyroch veľkých primátov. Španiel vlani v metropole Victorie medzi najlepšími ôsmimi zaskočil svojho krajana Rafaela Nadala.

Djokovič proti 30-ročnému Hewittovi, momentálne po rôznych zdravotných problémoch až 181. v hodnotení, stratil v Aréne Roda Lavera jediný gem vo vstupnej časti za stavu 4:1, a to brejkom. V druhom dejstve síce inkasoval okamžitý rebrejk na 1:1, následne však unikol na 3:1 a pridal "poistku" na returne v deviatej hre, čo zároveň znamenalo náskok 2:0 na sety.

V tretej časti však Srb povolil Austrálčanovi vyrovnať z 0:3 na 3:3, ba dokonca stratil servis na 4:5. V desiatej hre nevyužil jeden brejkbal, keď páska "nabila" Hewittovi na extrémne ostrý bekhendový slajzový kros. Austrálčan potom premenil štvrtý setbal bodom priamo z podania a v treťom geme štvrtého dejstva mal brejkbal, ale po Srbovom forhendovom krose mu nepomohol ani "špagát". Djokovič vzápätí dal dve esá za sebou na 2:1 a v šiestej hre dosiahol brejk, keď Jastrabie oko nepotvrdilo oprávnenosť Hewittovho protestu. V deviatom geme Srb bekhendom popri čiare zužitkoval druhý mečbal. Na víťazné údery vynikol 55:23, zároveň urobil o 3 nevynútené chyby menej (34:37). Nastrieľal 15 es (zatiaľ čo Austrálčan urobil 6 dvojchýb), zvládol iba 11 z 21 zákrokov pri sieti. Využil dve tretiny z tucta brejkbalov, Hewitt 4 zo 6.

Stále platí, že obhajca titulu na AO ešte nikdy neprehral s držiteľom voľnej karty. Posledným Austrálčanom, ktorý zdolal úradujúcu svetovú jednotku na individuálnej úrovni, zostáva Mark Philippoussis - v osemfinále Wimbledonu 2003 prekonal Američana Andreho Agassiho. Samotný Hewitt je posledným hráčom, ktorý ako najvyššie nasadený (vtedy však bol, "iba" dvojkou renkingu) podľahol na grandslamovom podujatí súperovi mimo Top 100: stalo sa mu to v 1. kole Wimbledonu 2003 proti Chorvátovi Ivovi Karlovičovi, v tej chvíli 203. v hodnotení.


Úspechy srbského tenistu

Djokovič má aktuálne na konte 398 zápasových úspechov na hlavnej profesionálnej úrovni. Zaokrúhliť teda môže prípadným prienikom do finále. Nad Hewittom vedie v štatistike zo vzájomných súbojov už 6:1 po tom, ako prehral v ich prvom na US Open 2006 v New Yorku. Priamo na AO prekonal dvojnásobného grandslamového šampióna v osemfinále edície 2008. Vlani na Hopmanovom pohári v Perthe mal navrch 6:2, 6:4.

Víťaz 10 vlaňajších turnajov Djokovič sa prebojoval aspoň do štvrťfinále v metropole Victorie piatykrát v rade. Srb celkovo iba raz prehral so súperom, ktorý bol v počítačovom poradí nižšie ako teraz Hewitt: bolo to predvlani v Belehrade proti krajanovi Filipovi Krajinovičovi, vtedy 319. v rebríčku. Na grandslamovom turnaji Djokovič ešte nikdy neprehral s tenistom mimo Top 100. V tomto smere je jeho najhorším neúspechom trop proti Rusovi Maratovi Safinovi, v tom momente 75. v renkingu, v 2. kole Wimbledonu 2008.

Djokovič ťahá šnúru 12 úspechov proti Austrálčanom. Naposledy neuspel v spomenutom zápase s Hewittom na US Open 2006. Srb neštartoval na žiadnom oficiálnom prípravnom turnaji, ale na sklonku minulého roka suverénne triumfoval na prestížnej exhibícii v Abú Zabí v SAE.

Dobyvateľ troch vlaňajších "Majors" Djokovič (okrem AO aj Wimbledon a US Open) sa môže v Melbourne Parku stať iba piatym tenistom v tzv. otvorenej ére, ktorý zvíťazí na troch vrcholných turnajoch v rade. Predtým to zvládli Rod Laver, Pete Sampras, Roger Federer a Rafael Nadal.
 

Vyberte región